Hoe kun je je kind leren omgaan met stress?
Het hectische dagelijkse leven waar we tegenwoordig met z’n allen aan worden blootgesteld heeft niet alleen een stresserende invloed op volwassenen. We staan er vaak misschien te weinig bij stil, maar ook kinderen ervaren tegenwoordig veel meer stress dan vroeger. Dat een kind op een zeker ogenblik een beetje stress ervaart hoeft nog niet meteen een groot probleem te zijn. Wanneer die stress zich echter gaat manifesteren wordt het een ander verhaal. Zou jij ook graag willen ontdekken hoe je kind te leren omgaan met stress? Hou dan zeker rekening met de onderstaande vier tips!
1.) Voldoende rust en ontspanning kan wonderen doen
De eerste tip is misschien wel meteen de belangrijkste van allemaal. Het is namelijk zo dat voldoende rust niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen wonderen kan doen. Slaap staat er om bekend een zeer grote invloed te hebben op de stemming van je kind. Een te beperkte hoeveelheid aan slaap kan er dan ook voor zorgen dat je kind (aanzienlijk) prikkelbaarder wordt.
Bovendien heeft dit ook een behoorlijke impact op de manier waarop hij of zij kan omgaan met tegenslagen of stressvolle situaties. Zorgen voor voldoende slaap- en rustmomenten is dan ook een absolute must. Bovendien wordt het aangeraden om de dag- en weekplanning van je kind ook niet te vol te zetten. Je kind heeft behoefte aan rustmomenten waarin hij of zij de mogelijkheid heeft om even goed te ontspannen en de batterijen op te laden.
2.) Zorg voor een positieve band met je kind
Ouders onderschatten vaak de invloed van de band die ze met hun kinderen hebben op de hoeveelheid aan stress die men kan ervaren. Kinderen die niet over voldoende quality time beschikken met de ouders staan er om bekend veel sneller geplaagd te worden door (veel) stress. Wanneer kinderen een echt fijne band hebben met hun ouders kan dat er voor zorgen dat de stress niet doorslaat in chronische stress. Doe dus met andere woorden leuke dingen en zorg er voor dat je over voldoende kleine evenals korte momentjes van positief contact beschikt met je kind. Op deze manier kunnen heel wat (vervelende) problemen op een efficiënte manier worden voorkomen.
3.) Een vaste structuur is belangrijk
Zorg er indien mogelijk voor dat er sprake is van een vaste structuur. Op deze manier weet je kind precies waar hij of zij aan toe is. Dit zal zorgen voor een aanzienlijke mate aan veiligheid. Hou er wel rekening mee dat je kind niet in één klap met te veel verschillende situaties wordt geconfronteerd. Met andere woorden, laat hem of haar niet van school veranderen op het ogenblik dat er gezinsuitbreiding wordt verwacht. Is er een grote verandering op komst? Dan kan het zeer de moeite waard zijn om deze zo goed mogelijk voor te bereiden.
4.) Luisteren en praten kan wonderen doen
Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat een positieve band met je kind hebben zeer belangrijk is. Deze vierde en laatste tip ligt hier eigenlijk een beetje mee in lijn. Luisteren naar je kind en ermee praten kan er voor zorgen dat heel wat stress als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Veel kinderen kroppen hun gevoelens op waardoor deze zich na verloop van tijd kunnen gaan manifesteren. Zorg dat het zover niet hoeft te komen en maak je kind duidelijk dat hij of zij altijd bij jou als ouder terecht kan met zijn problemen.