Terug in patronen en tapes
Je hebt relaties waarbij je een aantal keer weer terug bij elkaar komt. Elke keer denk je ‘Nu gaat het wel goed’. En toch is het elke weer raak. Dezelfde dingen gaan weer verkeerd, waardoor jullie nooit een stabiele basis op kunnen bouwen. Maar hoe komt het dat je steeds weer voor dezelfde persoon valt? Een persoon die jou echter niet datgene kan bieden waar je wel naar op zoek bent. Je partner laat je in de kou staan en geeft niet thuis.
Maar, waarom blijf je dan continue terug keren naar je partner? Ondanks de pijn, ondanks de afwijzing en ondanks al het verdriet.
Relatieverslaving
Als er sprake van relatieverslaving is, voel je je continue toch elkaar aangetrokken. Ondanks dat het niet gaat zoals je wilt, blijven jullie gevoelens voor elkaar hebben. Als je relatieverslaafd bent, weet je je emotioneel niet los te kunnen krijgen van je partner. Continue blijf je in de veronderstelling dat er iets gaat veranderen, zodat het na 5 keer proberen toch wel een keer gaat werken. Maar, uiteindelijk blijkt dat het een illusie en ijdele hoop was; jullie relatie gaat nimmer werken.
Een relatie vraagt altijd om een bepaalde aandacht. Ook is het belangrijk om ruimte in je hoofd en in je leven te hebben. Die ruimte is vervolgens ook in een relatie noodzakelijk. Maar, als je in een dergelijke relatie ziet, wordt dit ruime gevoel afgesneden. Je leeft continue in een angst en in onzekerheid. Waarom werkt het toch niet tussen jullie?
Als je last van relatieverslaving hebt, ontstaat er een kou en een leegte. Deze twee facetten blijven continue op de achtergrond zeuren. Als je een gezonde relatie hebt, kan je deze kou en leegte negeren. Sterker nog; dit is niet aanwezig. Bij een relatieverslaving is dat wel het geval. Je gaat elkaar hierdoor aantrekken, afstoten, vervolgens weer aantrekken en vervolgens weer afstoten. Je blijft bij je partner, maar toch gaat het weer uit. Uiteindelijk ga je toch weer terug naar je partner, maar gaat het toch ook weer uit.
Deze opeenstapeling van gebeurtenissen ervaar je als stress. Maar, door alle verwarring heb je juist het gevoel dat deze stress liefde is. Je verwart de stress met liefde, waardoor je continue bij elkaar terug komt.
Innerlijke kind
Elk persoon heeft te maken met het innerlijke kind. Dit is de persoon die aan jouw binnenkant de touwtjes in handen heeft. Oftewel; je luistert naar dit innerlijke kind. Door een relatieverslaving kan dit innerlijke kind echter gewond raken. Dat gewonde innerlijke kind moet echter wel de verantwoordelijkheid dragen. Op dat moment gaat het verkeerd.
Een gewond innerlijk kind is namelijk niet in staat om verantwoordelijkheid af te dragen. Het gevolg hiervan is dat het innerlijke kind naar liefde en bevestiging gaat zoeken. Bij een relatieverslaving denkt het innerlijke kind dit te vinden bij de partner. Met alle gevolgen van dien. Het is voor elke volwassene dan ook zaak om zélf de touwtjes in handen te nemen. Jouw innerlijke kind mag niet de dupe van trauma’s of nare gebeurtenissen worden. Dit zorgt op den duur voor een vicieuze cirkel.
Als je deze strijd met je eigen innerlijke kind aan gaat, kan dit je een hoop opleveren. Op de lange termijn ga je namelijk meer liefde naar jezelf tonen. Het gevolg hiervan is weer dat je innerlijke kind op kan leven, waardoor je weer een juiste balans gevonden hebt.
Als je veel liefde voor jezelf hebt, kan je ook veel liefde aan andere tonen. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat je alleen met een ander gelukkig kan zijn, als je zelf ook gelukkig bent. Het is dan ook zaak om mensen los te laten die je niet gelukkig maken. Probeer op die manier uit de relatieverslaving te stappen. Sluit de mensen in je hart waar je écht op kunt vertrouwen en bij wie je je goed voelt.
Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk klinkt het allemaal heel logisch maar wat kun je nu zelf doen om te voorkomen dat je in een tape terecht komt. Door middel van een coaching sessie of door onze workshops kunnen we samen patronen onderzoeken en kijken hoe deze bij jou worden vormgegeven zodat je bewuster bent in wat je doet. Terug naar het innerlijke kind en kijken of we hierin een switch kunnen maken. Ook is het mogelijk om een familie opstelling te doen of juist een 1 op 1 sessie.